Minulost

"Muži žijí zapomínáním, ženy vzpomínkami." 

No. Něco na tom asi bude.

Ahoj, já jsem Peťa a mám jednu vážně hroznou vlastnost - neustále se koukám do minulosti. Mám nutkání porovnávat přítomnost s minulostí, stýskat si po tom, co už nemám, co už možná nikdy nezažiju, ale také vzpomínat s úsměvem na rtech na momenty, do kterých bych se ráda bez váhání vrátila. Ty momenty, pro které stojí za to žít. Instantní štěstí ❤️

Ráda si prohlížím fotky, čtu zápisky v deníku a vracím se tak do mých tehdejších myšlenek, do mé hlavy, a často si také čtu staré zprávy. V telefonu mám přes tisíc snímků obrazovky. 90 % z nich jsou útržky konverzací, které jsem si z nějakého důvodu chtěla uchovat. Asi abych se pak, až budu smutná, dorazila milými zprávami plnými hezkých a sladkých slovíček. Tohle je sebetrýznění. Tohle by mělo být zakázané. 

Jasně, mohla bych je všechny smazat a nemučit se, ale to by bylo opravdu překonání sebe samotné. Stejně jako například s těžkým srdcem vyhazuji nějaké staré věci, o kterých vím, že už je nebudu potřebovat. A stejně jako některé věci prostě vyhodit nedokážu. "Na co to máš? Proč to nevyhodíš?" Víte, kolikrát jsem tohle od mojí mamky slyšela? Mockrát.

Snažím se z minulosti poučit, vyvarovat se chyb, které jsem v ní udělala. Neustále rekapituji má rozhodnutí, přemýšlím, až mám někdy pocit, že mi ze všech těch myšlenkových pochodů musí vybouchnout hlava.

Vzpomínám. Jsem sentimentální. Částečně uvězněná ve vlastní minulosti, ke které se opakovaně vracím. A možná... Možná je to strachem z budoucnosti. Nevím.

P.

Komentáře

  1. Tiež mám niekedy také sentimentálne chvílky, kedy myslím na všetko, čo bolo, na všetko krásne, prezerám si fotky, staré konverzácie.. Ale treba myslieť najmä na to krásne, čo bude!:)

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň v tom nejsem sama! A máš pravdu, snažím se o to :)

      Vymazat
  2. Když by jsi se nekoukala do minulosti, nemohla by ses v přítomnosti poučit z chyb, které nebudeš opakovat v budoucnosti :)

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi pekný článok Peti. V niečom sme si podobné. Aj ja často spomínam na minulosť,listujem starými denníkami a porovnávam aké to bolo vtedy a teraz. Treba však žiť prítomnosťou a z minulosti sa poučiť a zachovať si pekné spomienky 😊

    accessoriesforbeauty.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkný! :) A máš naprostou pravdu, Zuzi, jen si prostě občas nemůžu pomoct :)

      Vymazat
  4. Mluvíš mi z duše, Peti. Konečně jsem našla někoho, kdo to má stejně jako já. Jsem taky strašně sentimentální člověk. Akorát nechápu, proč někdy udělám tu stejnou chybu, jako jsem udělala už jednou v minulosti, viz láska a nešťastně se zamilovat...

    Oblíbenci za říjen 2016

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O těch chybách mi ani nemluv! :D Já jsem schopná dělat jednu a tu samou pořád dokola, ale očividně si nemůžu/nemůžeme pomoct :)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře!