Co mi blogování dává a bere?

Ahoj, všichni!

Občas mě prostě z ničeho nic napadne téma článku a najednou sedím u svého notebooku a píšu a píšu. Takové spontánní nápady jsou podle mě nakonec stejně ty nejlepší. Dnešní článek bude, jak už je jasné z jeho názvu, o tom, co mi blogování dává a o tom co mi naopak bere.


Každá mince má dvě strany a i když blogování milujete, najdou se věci, které vám blogování bere, které vám nemusejí být příjemné a kterých se můžete bát. Já těmito věcmi začnu, abych článek pak mohla zakončit pozitivně! 

Většina blogerek bude určitě souhlasit s tím, že blogování bere spoustu času. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, za články jsou hodiny a hodiny práce. Já jsem, alespoň co se blogu týče, neskutečná perfekcionistka, a to se odráží právě i na čase stráveném u blogování a věcí s tím spojených. Od chystání věcí na focení a následné focení, přes vybírání a upravování fotek až po psaní článků a jejich upravování před tím, než je publikuji - což u mě v praxi znamená asi tak 100x si článek přečíst a 100x na něm něco změnit, než zmáčku na tlačítko "Publikovat" :D Nevím, jak to mají ostatní blogerky, ale já článek většinou nenapíšu během jednoho dne. Ráda se ke článku vrácím třeba za den, dva, znovu si ho pročítám a upravuji. Přijde mi, že jsou pak články čtivější a kvalitnější a taky mám pocit, že jsem na nic důležitého, co jsem do nich chtěla napsat, nezapomněla. Někdy píšu článek i několik dní, několikrát se k němu vracím a upravuji ho, dokud nejsem stoprocentně spokojená.

Dále je potřeba si uvědomit, že pokud neblogujete anonymně, tak jdete takzvaně s kůží na trh. Přiznám se, že tohle byl pro mě ze začátku největší strašák. Pokud byste si chtěli o mých začátcích a celkově o mém vztahu k blogování počíst, mám o tom samostatný článek :) Díky blogování jste více na očích, dělíte se do nějaké míry o své soukromí, můžete se stát terčem kritiky, posměšků - ať už online nebo v reálném životě. A ne každý člověk tohle dobře zvládá. Zrovna já nejsem úplně zářný příklad toho, jak přijímat kritiku nebo jak se vyrovnávat s urážkami a narážkami na moji osobu. Pracuji na tom, učím se, ale snadné to pro mě opravdu není.

Také jsem vypozorovala, že spousta lidí má o blogerkách a blogování celkově nějaké představy a často i předsudky. Lidé škatulkují, podléhají stereotypům, to je známá věc. Poměrně často se tak můžete ocitat/ocitáte v situacích, kdy lidem vysvětlujete, co blogování obnáší, o čem vlastně píšete, PROČ, JAK a také odpovídáte na "oblíbenou" otázku: "A ty jsi jako blogerka, jo?" Ne všichni z vašeho okolí tento váš koníček pochopí a ocení. Ale tak je tomu asi u všeho, čemu se člověk věnuje, ne?

No a na závěr tady mám pro sebe otázku k zamyšlení. Utrácela bych tolik za kosmetiku, kdybych o ní neblogovala? :D Hmmm. Bez komentáře :D

A teď už pojďme k tomu, co mi blogování dává a proč mám tuto tvůrčí činnost tak ráda ❤️

Díky blogu jsem poznala, ať už online nebo osobně, spoustu lidí, nasbírala jsem nové kontakty a měla jsem i nějaké příležitosti, které bych nebýt blogování pravděpodobně neměla. Ať už se jedná o účast na nějakých akcích nebo o spolupráce.

Ano, spolupráce jsou nepochybně příjemným benefitem blogování. Jde o jakési ocenění vaší snahy, píle a času, který do této tvůrčí činnosti věnujete. Kdyby mi někdo před rokem řekl, že jednou budu spolupracovat se značkou MANUFAKTURA, nevěřila bych tomu. A teď se to děje a já jsem neskutečně vděčná. Pořád jsem ale názoru, že blogovat by se mělo od srdce a ne pouze z touhy po spolupracích a produktech zdarma.

Další plusy blogování bych popsala jako způsob seberealizace, možnost být kreativní, dělání toho co mě baví. A ještě k tomu můžete zároveň někoho inspirovat nebo někomu pomoci. Zpětnou vazbou a odměnou za toto vše jsou pak krásné komentáře a zprávy, které mě pohánějí dál a tak nějak mě čím dál víc ujišťují v tom, že to co dělám, má nějaký smysl. A navíc můžu i já od čtenářů skrze komentáře a zprávy získávat nějaké užitečné rady, tipy, inspiraci nebo pomoc. Celkově bych jako velkou výhodu blogování označila komunikaci se čtenáři.

Díky blogování mám samozřejmě také větší rozhled (nejen) v oblasti kosmetiky a věcí s ní spojených. Stále objevuji nové zajímavé produkty, značky, blogy a jejich autorky - prostě příval inspirace jako blázen! Než jsem začala psát tento blog, tak jsem jiné blogy vlastně moc nečetla. Začátek psaní byl tedy jakousi vstupenkou do blogo světa a já jsem za ni moc ráda!

Blog je pro mě i svým způsobem zdrojem sebedůvěry, sebevědomí, uznání, ocenění. Díky blogování mám pocit, že jsem v něčem dobrá, že mi něco jde, že na něčem pracuji a že se v něčem zlepšuji a posouvám. Jsem na to za sebe pyšná. Jasně, někdo by mohl namítat, že psaní článků není něco, za co by měl být člověk na sebe pyšný, ale já jsem. A není to jen o psaní článků. 

Psaním si také samozřejmě utřiďuji svoje myšlenky a trénuji písemný projev, který je pro mě odjakživa jakousi terapií a způsobem, kterým se nejlépe dokážu vyjadřovat. Snadněji se mi o věcech prostě většinou píše, než mluví.

Jsem na konci tohoto článku a říkám si, že to za to sakra stojí. I přes všechny ty mínusy, které jsem zmínila. V květnu to budou dva roky, co se blogování věnuji. Docela úspěch u člověka, který téměř u ničeho nevydrží moc dlouho. Baví mě to. Miluju to.

P.

Komentáře

  1. Naprosto s tebou souhlasím. :) Nejvíc mi bere blogování času, ale je to takový báječný relax. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tak souhlasím s tebou.. já se vždycky bála, že se mi někdo bude smát.. lidi jsou někteří fakt svině a závistiví . :/

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s tebou. =)
    Jinak u mě na blogu probíhá soutěž o náramek do pátečního večera.
    http://odzacatku.blogspot.cz/2017/02/recenze-na-naramek-soutez.html
    Pac a pusu Majdalenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší! :)
      A na tvůj blog určitě kouknu :)

      Vymazat
  4. Já už bloguju X let, změnila jsem hodně blogů, ale pořád mě to baví. A neumím si to bez toho už představit.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by blogování taky určitě moc chybělo, kdybych s ním přestala :)

      Vymazat
  5. Taky bloguju už od nějakých 14 let. Za celou tu dobu jsem vyzkoušela všechno, ale nejvíce spokojená jsem byla se svým posledním blogem, který jsme proměnila na web. Mě štve, že mám občas úplně nekreativní náladu a nemám chuť napsat i ten článek. Pak ale bum a najednou mám rozepsané 4 a nevím, který postnout dříve :)
    Přeji hodně inspirace a velkou návštěvnost!

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to mám teď! V konceptech mám několik rozepsaných článků a přemýšlím, který dopíšu jako první :D
      A jinak moc děkuju! Tobě taky přeji hodně inspirace a čtenářů :)

      Vymazat
  6. Dokonalý článek plný pravdy ♥ Času nám blogování zabírá opravdu hodně, ale zase ho vyplňujeme něčím, co milujeme, a ne třeba bezvýznamným povalováním :) Co se týká soukromí, já jsem rok blogovala anonymně. Ale samozřejmě mi to bralo benefity (focení outfitů, makeup tutoriálů, nemohla jsem ukázat produkt na pokožce). Po roce jsem tedy odhalila kdo jsem :) Jsem dost zvědavá na reakce, je to hodně čerstvé. A strach z toho určitým způsobem mám, ale zároveň si říkám, že bych třeba mohla jednou pro někoho být inspirací. Rodina mě podporuje, což je důležité :) A jak říkáš, stojí to za to. Není nic lepšího, než pod článkem číst komentáře ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásný komentář! ♥
      Já blogovala od začátku neanonymně a strach z reakcí jsem měla taky, šílený, takže úplně vím, jak se cítíš. Moc ti držím s blogováním palce! :)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře!