Obora Holedná

Ahoooj!

V dnešním článku bych vám chtěla ukázat a doporučit místo, které jsme včera navštívili - oboru Holednou. 

Obora má rozlohu 327 hektarů a vznikla v 70. letech minulého století. Nachází mezi třemi sídlišti - Jundrovem, Kohoutovicemi a Bystrcí a jde o účelové myslivecké zařízení pro oborní chov mufloní a dančí zvěře. Součástí je i malá obůrka s divočáky a několik jezírek a posezení. Do obory je vstup časově neomezený a zdarma. 

Na toto místo jsem narazila na Instagramu. Lidé odsud přidávali úplně úžasný fotky a já si řekla: "Tam musím jet taky!" No a tak jsem vymyslela, že si sem jeden den uděláme výlet. Ano, další výlet! Celé včerejší dopoledne pršelo a vypadalo to, že nikam nepojedeme. I cestou na autobus poprchávalo a já se bála (klasicky), že nám proprší celá procházka oborou. Ale riskli jsme to. Ještě jsme se stavili koupit mrkev, abychom mohli krmit. Nejdřív jsme chtěli vzít jen jeden kilový pytel, nakonec jsme na můj popud koupili dva. No... Řeknu to takhle. I kdybychom jeli s deseti pytli, asi by to pořád bylo málo :D

Jinak kdyby někoho zajímalo, jak se do obory dostat autobusem, tak my jeli 50 ze zastávky Univerzitní kampus a vystoupili jsme na zastávce Kohoutovice, hájenka. Odsud je to jen pár metrů k jednomu ze vstupů. Další možností je jet na zastávku Stará dálnice. U tohoto vstupu je i parkoviště.

 
Počasí se nakonec docela umoudřilo, vyčasilo se a bylo hezky, příjemně. A i když po nějaké době začalo znovu pršet, bylo nám to jedno. To hlavní, kvůli čemu jsme do obory jeli, se nám splnilo. Krmili jsme daňky! ❤️ A i když to pro někoho může být hrozná blbost (třeba pro mýho bráchu, kterýmu tohle absolutně nic neříká :D), pro mě to prostě byl neskutečnej zážitek a jedno z nejhezčích odpolední vůbec.

Hned po vstoupení do obory jsme uviděli srnky a nadšeně za nimi běželi. Ty byly ale plaché a z ruky se nakrmit nenechaly. Ušli jsme dalších pár kroků a narazili jsme na skupinku daňků, kteří už tak plaší nebyli, a jeden z nich se k našemu nadšení z ruky krmit nechal. 























 












Daňkům dokonce nevadil ani zvuk mého foťáku, někteří se nechali i pohladit. Mít tohle místo blíž mému bydlišti, jsem tam asi hodně často. Je tam krásně, klid, na vyčištění hlavy naprosto ideální. Pro milovníky přírody a zvířat jedině doporučuju. Já se tam určitě ještě někdy podívám, třeba na podzim, protože to bude snad ještě větší krása!

P.

Komentáře

  1. Jé, to vypadá úplně skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, tam to vypadá skvěle :)
    Škoda, že v naší oboře nedají volne zastihnout srnečky :)
    Daňky jsem snad ještě ve volné přírodě neviděla.
    Ale určitě pěkná procházka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkná procházka a zážitek na celý život :)

      Vymazat
  3. Děkuji za typ. Tam musím jet! Nádhera !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Fotky jsou úžasný! Musel to být super zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krása, muselo to byť super, hneď ja som tam išla ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je úžasné <3 Škoda že tak daleko se asi nikdy nedostanu :/ Jinak moc povedené fotky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den, jsem rad, ze jste si uzili prijemne odpoledne, ale musim Vas upozornit, ze krmeni zvere je v obore Holedna ZAKAZANO! Zviratka pak ztraci svou prirozenou plachost a krmeni po navstevnicich zacinaji vyzadovat. Uz se tu stalo, ze danek pokousal dite, ktere melo v ruce jalbko (nebo neco podobneho) a nechtelo mu dat najist. Toto naprosto neprirozene chovani danku je zpusobeno prave tim, ze se k nim navstevnici chovaji jako ke svym domacim mazlickum, coz danci NEJSOU. Ano, vim, ze to delaji vsichni, ale je to omluva? Myslim to v dobrem, pravdepodobne jste to nevedeli, ale ted uz to vite, tak prosim pri dalsi navsteve dbejte navsteniho radu, ta situace uz zacina byt fakt otresna... Diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už o tom také vím, přeci jen jde o rok starý článek. Při první návštěvě jsem to nevěděla, nevybavuji si, že by tam někde byla nějaká cedule nebo podobně, a jelikož jsme nebyli jediní, kteří krmili, nenapadlo mě, že je to zakázané. Není to omluva a ani se tím neobhajuji, ale tohle byla opravdu neznalost a nevědomost. Oboru jsme od té doby ještě navštívili a po tom, co jsem na internetu četla nějaké články a podobně, už jsme věděli, co a jak, a žádná zvířátka jsme nekrmili :) Každopádně děkuji, že jste komentář napsal(a) slušně.

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře!