Červené rtěnky - tipy ode mě pro vás

Miluju rtěnky a při psaní článků o nich se cítím jako ryba ve vodě. Rtěnky používám už hodně let, moc ráda je nakupuju, i když jich už podle mě a ostatních mám víc než dost (nemůžu si pomoct, prostě nemůžu), spoustu jsem jich už na rtech vyzkoušela a proto si myslím, že k nim mám i co říct. No a dnes jsem se rozhodla, že "řeknu" a sepíšu článek o jedné speciální kategorii rtěnek - o červených rtěnkách.


Mrzí mě, že často slýchávám názory typu "mně červená rtěnka prostě nesluší" nebo "bojím se nosit červený rtěnky." Můj názor je takový, že každé slečně, ženě, dámě červená sluší, jen musí najít ten správný odstín a finiš. Neexistuje jen jedna červená, to my, ženy, moc dobře víme, že? Není červená jako červená. A to je potřeba mít na paměti.


V základě můžeme červené rtěnky rozdělit na dvě kategorie - červené rtěnky s oranžovým a modrým podtónem, tedy teplejší a studenější. Všude se dočtete, že studenější odstíny červené sluší světlým typům, teplejší odstíny zase tmavším typům, opálené pleti. To jsou ale jen nějaké obecné poučky, rozhodně ne žádná dogmata, kterými se musíme řídit. Já osobně miluju červené rtěnky s modrým podtónem, které mimochodem opticky bělí zuby, takže palec nahoru pro ně! Je ale pravda, že na jaře nebo v létě sahám i po korálových odstínech červené, které jsou na té teplejší části barevného spektra.

Samozřejmě to není jen o odstínu, ale také o finiši, který daná rtěnka má. To, že se vám na vás nelíbí krémová červená rtěnka v určitém odstínu, neznamená, že se vám na vás nebude daný odstín líbit  v matné verzi. A naopak. 

Postupem času a zkoušením zjistíte, které odstíny a finiše jsou ty pravé pro vás a ve kterých se cítíte nejlépe. Každá z nás má tu svoji "perfect red lipstick". Věřím tomu! Jen ji najít. Samozřejmě je dost možné, že napoprvé nesáhnete po červené, která vám bude slušet. Nebo vám třeba slušet bude, ale vy si v ní budete připadat nesvé. Budete si připadat divně. Nebudete se cítit komfortně. To je ale v pořádku a neznamená to, že se to časem nemůže změnit. Pak třeba rtěnku zkusíte podruhé, potřetí, počtvrté a najednou možná změníte názor a z líčení, které si jen tak zkoušíte doma, se najednou stane líčení do školy, do práce, na párty. Rtěnku vyzkoušíte s různými typy líčení a tím zjistíte, s čím vypadá nejlépe a k čemu ji raději nenosit. Třeba se vám na vás poprvé nelíbila, protože jste k ní neměly vhodné líčení. Nebo jste si jen potřebovaly zvyknout. Často jsou věci v líčení jen otázkou zvyku a také měnícího se vkusu. Celý život se nám nebudou líbit pořád ty stejné věci a tak je to i v oblasti líčení.

Červené rtěnky samozřejmě poutají pozornost, proto je potřeba dát si pozor na pár věcí:
- Hydratované hladké rty - použijte balzám, olejíček, peeling, prostě cokoliv, co vám rty dá do výborné kondice a připraví je na aplikaci rtěnky. 
- Konturka - důležitá je obzvlášť u rtěnek s krémovým nebo sametovým finišem. Kontury rtů můžete vykreslit jak konturovací tužkou v odstínu rtěnky, tak klidně i konturovací tužkou v barvě vašich rtů. Nepotřebujete ke každé červené rtěnce konturku stejné barvy. Díky tomuto produktu se vám bude rtěnka lépe nanášet, nebude se rozpíjet, rty budou lépe definované a budou prostě vypadat mnohem lépe.
- Zuby - pak už jen stačí zkontrolovat, jestli rtěnku nemáte i jinde než na puse a můžete vyrazit!


Červené rtěnky jsou klasika, která dokáže celý make-up look neuvěřitelně pozvednout. Někdy stačí opravdu jen sjednocená pleť, hezky upravené obočí, na očích jen řasenka, k tomu červená rtěnka a najednou vypadáte naprosto božsky. A pokud se budete cítit skvěle vy, bude vás tak vnímat i vaše okolí.

Jestli se k nošení červené rtěnky teprve odhodláváte, je tu ještě jedna rada ode mě - připravte se na kritiku. Ne každý červeným rtům holduje, ne každému se líbí. Co se opačného pohlaví týče, některým klukům/mužům přijdou červené rtěnky sexy, některým vulgární a nevkusné. Tak už to prostě je. Nejdůležitější ale pořád je, jak se líbí vám. Jak se s nimi na rtech cítíte VY. Mně třeba moje vlastní babička řekla, že s červenou rtěnkou vypadám jako ku... Nechci to slovo psát, ale opravdu mi to přímo takto řekla. Zamrzelo mě to, ale co nadělám. Nosit ji kvůli tomu nepřestanu. Kdybych přestala používat produkty, na které měl někdy někdo negativní názor, tak bych nenosila výrazné kočičí linky, nedělala bych si tmavé a výrazné obočí, nenosila bych červené a fialové rtěnky, musela bych začít šetřit s rozjasňovačem a tak dále. Nikdy se nezavděčíte všem. Ale to už se zase dostávám trošku jinam, než jsem původně chtěla, ale vlastně to ve finále vůbec nevadí. Snad je poselství tohoto článku jasné a snad někomu z vás něco dal. Pokud ano, jsem moc ráda!

Teď mě tak ještě na závěr napadá, že bych mohla udělat takovou mini sérii článků, které by se nějakým způsobem týkaly právě červených rtěnek, protože mám ještě pár nápadů a přijde mi škoda je nezrealizovat :)

Mějte se krásně a budu se těšit na vaše komentáře! ❤️

P.

Komentáře

  1. a tenhleten, co ti tak neuvěřitelně sluší, je jaký odstín a od jaké značky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi láska!
      DERMACOL 16H LIP COLOUR - odstín 03. Nejhezčí studená červená s kapkou růžové :)

      Vymazat
  2. Moc ti sluší! :) Tenhle odstín, co máš na rtech se mi moc líbí. Já jsem přesně ten typ, co červenou ven nevytáhne. Dám si ji třeba na doma nebo na fotku, ale jakmile mám někam jít, tak ji odlíčím a nahodím obvyklou nude rtěnku, i když se mi ta červená třeba líbí. Jsem dost stydlivá a červená rtěnka tomu ještě nasadí korunu a přijdu si pak středem pozornosti, což nesnáším. Tak nevím, snad se jednou odvážím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář a pochvalu! :)
      A naprosto chápu, že jestli jsi hodně stydlivá, tak na sebe nechceš upoutávat pozornost červenými rty, ale věřím, že jednou se odvážíš, třeba na nějakou speciální příležitost, a budeš mile překvapená :)

      Vymazat
  3. Ty tvoje vlasyyyyyyyyyyyyyyy! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Babi neví, co říká. ;) ...i když mně teda to samý říká máma. Doslova. Na babičku zbude to, že žena s rozpuštěnými vlasy je jak Viktorka u splavu.
    Rtěnka na fotce ti sedí, celá tam vypadáš moc hezky. :)
    evilmaggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já chápu, že ne každýmu se na mně červená rtěnka musí líbit, ale myslím si, že to jde říct i slušně :D A moc děkuju! :)

      Vymazat
  5. Ohromě ti ta rtěnka sekne, nádherná jsi :) jako bonus hezky sepsané :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi krásná O:) a ta rtěnka ti velmi sluší.
    To zamrzí. Myslím, že se to dá říct i jemněji.
    Já měla dlouhé hledání se správným odstínem. Respektive se mi líbil jeden, ale jelikož jsem měla nazrzlé vlasy, nelíbil se mi na mně. Byla jsem z toho "smutná". Pak i když jsem se obarvila na tmavovlásku, nezkoušela jsem to znovu. Pak se ale objevila značka trend it up s tím odstínem, který jsem chtěla a tak jsem to prostě zkusila a vualá. Změna vlasů udělala svoje a já jsem konečně taky hrdou nositelkou rudé rtěnky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a jsem ráda, že jsi našla tu svoji červenou, kterou ráda nosíš! :)
      Haha, to znám. Hlavně když změním barvu vlasů, tak mám pocit, že většina rtěnek, které mi do té doby slušely, mi najednou slušet přestala :D

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře!