Víkend v Budapešti - jaká byla naše sobota?

Ahoj, všichni!

Měsíce roku 2020 začínám opravdu hezky, 1. ledna jsem byla v Římě, 1. února v Budapešti, které se budeme věnovat v dnešním článku. Snad vás to cestování na mém blogu ještě pořád baví! Nejdříve jsem měla v plánu pouze jeden článek, ale jelikož by byl opravdu hodně dlouhý, rozhodla jsem se, že  to rozdělím a napíšu dva.

V tom dnešním vám povím, jakou jsme měly sobotu, první únorový den, kde všude jsme byly, které památky jsme navštívily, dám vám tipy, kam můžete zajít na jídlo nebo na nákupy. V druhém článku s námi strávíte neděli a povím vám také něco o budapešťské dopravě. 


Do Budapešti jsme přijely v pátek večer a jediné, co jsme měly v plánu, bylo dopravit se k našemu ubytování a ubytovat se. Ačkoliv to vlastně trošku lžu, původně jsme ještě chtěly jít na večerní koupání do lázní, ale nakonec jsme byly tak unavené, že jsme byly rády, že jsme v posteli :D

Dvě noci jsme strávily v nádherném bytě, který jsme si rezervovaly přes Airbnb, a řeknu vám, že krásnější Airbnb ubytování jsem asi nikdy neměla. Byt jsme měly celý pro sebe, byl takový hodně vintage a hlavně ooooooobrovský (100 m²). Byla v něm spousta starších věcí a nábytku a prostě a jednoduše byl nááádherný! Měl úžasnou atmosféru a nám v něm bylo moc hezky ❤️









V sobotu ráno jsme vstávaly kolem půl 8. Měly jsme takové pomalejší ráno, žádný stres. V kavárně (pokud bych to měla přirovnat k něčemu, co máme v Brně, tak mě napadly Čtyři pokoje - ráno si tam dáte snídani, přes den kafe a dortík nebo něco většího jídlu a večer nějaký ten drink), kam jsme šly na snídani, otvíraly až v 9 a byla kousek od našeho ubytování, takže jsme měly dostatek času nachystat se. Café Vian za nás určitě doporučujeme. Výborné snídaně a velký výběr z nich, krásný interiér, fajn ceny a nejvíc milá obsluha!



Po snídani jsme vyrazily na metro a jely na zastávku Fövám tér (M4). Po vystoupení z metra při pohledu na Dunaj jsme snad poprvé pořádně cítily a uvědomily si, že jsme v Budapešti. A že je tu zatraceně krásně.


Naše kroky směřovaly do Central Market Hall, kde jsme strávily asi hodinu a nakoupily suvenýry a dárečky. Mají otevřeno každý den kromě neděle a seženete tady snad vše. Od jídla, pití, přes nepřeberné množství suvenýrů až po látky, oblečení, doplňky. Výběr je opravdu obrovský, takže pomalu nevíte, co koupit dřív. My před sebou měly celý den s batůžky na zádech, takže jsme to nemohly přehánět, abychom je neměly zbytečně těžké, ale i tak jsme měly neskutečnou radost z nakoupených věcí a určitě doporučujeme Central Market Hall navštívit. Sladká a pálivá paprika included!





Od centrálního trhu jsme se vydaly k Velké synagoze (synagoga v ulici Dohány). Jde o největší synagogu v Evropě a byla postavena v maursko-byzantském stylu v roce 1859 podle plánů vídeňského architekta Ludwiga Förstera. Ten mimo jiné projektoval i několik staveb tady u nás v Brně. Dovnitř jsme se bohužel nepodívaly. Kromě synagogy se zde nachází také židovské muzem, hřbitov a památník holocaustu - kovová vrba.



Další zastávkou bylo Budapest Eye, na kterém jsem se i přes můj strach z výšek projely a užily si krásné výhledy. Cena byla 3000 HUF / 10 EUR.




Bazilika sv. Štěpána byla vidět už z ruského kola a přesně tam jsme se po jízdě vydaly. Jde o třetí nejvyšší maďarskou budovu, která je zasvěcena králi Štěpánovi, zakladateli maďarského státu a jednomu ze symbolů Maďarska. Bazilika je oblíbeným budapešťským místem a dokáže údajně pojmout až 8500 lidí.  Je zde možnost vyjet na ochoz na vyhlídku jedním ze dvou výtahů nebo po 364 schodech. Určitě se běžte podívat dovnitř baziliky, stojí to za to.





Já osobně se nejvíce těšila na budovu budapešťského parlamentu a Rybářskou baštu, kam jsme samozřejmě měly také namířeno. Országház neboli budapešťský parlament je budova postavena v novogotickém stylu, ale najdou na ní i renesanční a barokní prvky. Na její stavbu byl využit bílý pískovec. 

Országház stojí na pešťském břehu Dunaje a jde o opravdu impozantní budovu patřící k největším a nejpůsobivějším parlamentním budovám na světe. Navrhoval ji Imre Steindl, který se inspiroval budovou londýnského parlamentu. Po tom, co jsme se pokochaly, jsme přešly přes Dunaj a jelikož už jsme byly dost hladové, pozdní oběd byla jasná volba. Našly jsme italskou restauraci Riso Ristorante & Terrace přímo na Hradním kopci, kde jsme si pochutnaly na výborné pizze, limonádě a skleničce vína. #Guilty




Odtud jsme přešly k nedalekému Matyášovu chrámu a Rybářské baště. Matyášův chrám je římsko-katolický gotický chrám, ve kterém byli korunováni například císař František Josef I. s jeho manželkou Sisi. Mezi touto budovou, která je pro Maďary to stejné jako pro Čechy katedrála sv. Víta, a baštou je k vidění jezdecká socha krále Štěpána, o kterém jsem vám psala výše.




Rybářská bašta byla postavena na přelomu 19. a 20. století a byla navržena jako reprezentativní vyhlídková terasa, v současnosti má vyloženě dekorativní charakter. Dříve se zde konal rybí trh, proto ten název rybářská.  Je otevřena celoročně bez přestávek a za mě je určitě fajn ji navštívit někdy k večeru, ten výhled z ní je neskutečný a ještě když k tomu přidáte růžovomodrou oblohu.





Budínský hrad (královský palác - dřívější název) je další typickou a impozantní budapešťskou stavbou, která je od roku 1987 je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. 

V budově se nachází Maďarská národní galerie, Budapešťské historické muzeum a Széchenyiho národní knihovna. Po jeho prohlídce jsme se dostaly historickou lanovkou z 19. století (Budavári Sikló) dolů k Řetězovému mostu (Lanchíd). Řetězový most je prvním mostem přes Dunaj, který byl v Budapešti postaven. Spojil tak dvě historická města –  Buda a Pešť. 

No a nás už pak čekal jen nákup dobrot a něčeho k pití (#guiltypodruhé) a holčičí večer ❤️






A co vy? Byli jste někdy v Budapešti? 

P.

Komentáře