Víkend v Budapešti - neděle plná zvířát

Ahoooj!

Jak jsem slíbila v článku Víkend v Budapešti - jaká byla naše sobota?, pokračujeme v budapešťské jízdě! I přesto, že je teď situace taková, jaká je, a nikam do zahraničí cestovat nemůžeme, ráda si zavzpomínám na tento skvělý víkend s L.


neděli nás čekala samozřejmě opět snídaně v Café Vian, úschovna zavazadel, kde jsme si na pět hodin odložily naše kufry (cena 3200 HUF za oba kufry), a hlavně ZOO! Je to už taková naše tradice, rády spolu zoo navštěvujeme, takže když jsme v sobotu večer zjistily, že i v Budapešti jedna je, nebylo o čem.










Než jsme do jedné z nejstarších zoo na světě (1866) jely, četly jsme si na internetu různé recenze. V některých lidé psali, že je zoo poměrně malá, ale já bych se k tomuto názoru úplně nepřikláněla. Zase tak malá mi nepřišla, asi záleží na osobních preferencích a pohledu každého, ale zvířat je zde opravdu spousta (až 10 tisíc a tisíc živočišných druhů). Nám návštěva zabrala asi 4 hodiny a to si nemyslím, že bychom se někde nějak výrazně zdržely. A když už jsme si totiž myslely, že máme vše projité, zjistily jsme, že nám ještě chybí krokodýlí farma, žraloci a tuleni s tučňáky, kde jsme strávily asi nejvíce času ❤️ Pokud sem jdete s dětmi, myslím, že se z této zoo může klidně stát zábava na celý den. Tato zoo je hodně family friendly. Určitě návštěvu doporučuji, ke zvířatům se dostanete opravdu blízko a pokud budete mít štěstí a odvahu, některé i nakrmíte nebo pohladíte.

Cena lístku pro dospělé je 3300 HUF.
Kompletní ceník najdete TADY.














Budapest Zoo & Botanical Garden se nachází kousek od Náměstí hrdinů, na které už jsme z časových důvodů nešly, a lázní Széchenyi. Asi deset minut chůze od zoo je pak hrad Vajdahunyad, který byl poslední památkou navštívenou na tomto našem výletě.






Toto místo je spojením hned několika stavebních stylů a je opravdu krásné. Nachází se zde i velký park, který úplně vyzývá k procházce, na jaře nebo na podzim tady musí být snad ještě krásněji. Najdete zde také Muzeum maďarského zemědělství, největší zemědělské muzeem v Evropě.

Doprava v Budapešti

Budapešťské metro patří k nejstarším v Evropě a bylo zde už za Rakouska-Uherska. Stanice na trase M1 mají zachovaný původní vzhled a jsou kouzelné, opravdu z nich cítíte jakýsi nádech historie, jako byste se najednou přenesli v čase. Takzvaná žlutá linka funguje od roku 1896 a je nejstarším metrem kontinentální Evropy, starší linkou metra se můžeme projet v Londýně. Žlutá linka je na seznamu památek UNESCO. Kromě žluté linky zde funguje ještě červená a modrá.

Téměř na každé stanici stojí revizoři nebo jiní pracovníci dopravního podniku. Někdy vás nechají bez problému projít, jindy zkontrolují jízdenku, kterou si cvakáte, a někdy při výstupu chtějí vidět cvaklou jízdenku. V Budapešti bych na černo určitě nejezdila, my jely metrem párkrát a stejně nás revizoři alespoň jednou zkontrolovali. Navíc jízdenky nejsou drahé a zakoupíte je na většině stanicích metra. Na automatech lze zvolit i platbu kartou. Určitě doporučuji nakoupit více jízdenek dopředu, ať se potom zbytečně nestresujete a máte je do zásoby :) Při koupi jízdenek máte na výběr mezi single ticket a transfer ticket. Pokud víte, že pojedete pouze jedním dopravním prostředkem, stačí vám single ticket. Pokud budete přestupovat například z metra na autobus nebo šalinu, kupte si transfer ticket, vyjedou vám dvě jízdenky. Jednu cvaknete v prvním dopravním prostředku, druhou v druhém.



Budapešť, you stole my heart!

P.

Komentáře